сп. National Geographic - Юли 2019
National Geographic KIDS - Юли 2019

Глинените воини в цвят

1.6.2012 г.

Зрелището било невероятно: цяла армия от оцветени глинени войници в естествен ръст, погребани на стража пред гробницата на императора.

 

В изкоп в земята в Централен Китай, под някогашната сливова градина на селото, три жени на средна възраст са се надвесили над древен пъзел. Жизнерадостната Ян Жунжун, на 57 години, върти в мазолестите си ръце назъбено парче и го поставя на точното място. Другите жени се смеят и мърморят одобрително, сякаш се радват на следобедно забавление в селото край град Сиан. Всъщност Ян и нейните приятелки подреждат фрагментите на 22-вековната загадка на глинената армия, част от прочутия погребален комплекс на първия китайски император Цин Шъ Хуанди.
Обикновено на Ян и сътрудниците й са нужни много дни, за да преобразят купчината глинени парчета във воин в естествен ръст, но днес успяват да се справят само за няколко часа. „Нямам специални умения" - твърди Ян, която решава подобни ребуси от 1974 г., когато жители на нейното село Сиян за първи път открили керамика и скулптирана глава, докато копаели кладенец в овощната градина. „Но почти всички воини тук са минали през ръцете ми." След като е помогнала за възстановяването на цяла армия от хиляда войници, Ян съзерцава последният фрагмент за деня: глинена глава, опакована в прозрачно фолио. През него прозира розово и червено - ярки цветове, които намекват за първоначалното великолепие на теракотените воини.

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Юни 2012
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах