сп. National Geographic - Февруари 2020
National Geographic KIDS - Февруари 2020

Жените решават

1.11.2011 г.

Как съчетанието от повече права за жените и тв сериали помогна за спада на раждаемостта в Бразилия и поддържането на силната й икономика

 

Жозе Алберту, Мурилу, Хералду, Анжела, Паулу, Едвижес, Висенти, Рита, Лусия, Марселино, Терезиня. Това прави 11, нали така? Като не броим мъртвороденото, трите пометнати и бебето, което живяло по-малко от ден. Доня Мария Рибейру ди Карвалю - възрастна бразилска дама с дрезгав глас, която кара 88-ата си година - привърши с броенето на 16-те си бременности и погледна най-големия си син Жозе Алберту, който беше дошъл при нея на неделна визита и пушеше цигара на дивана. „Предвид броя на децата им - каза тя кротко, като в гласа й се долавяше съвсем лек упрек, - вече трябваше да имам над стотина внуци."

Жозе Алберту Карвалю - декан пред пенсия на Икономическия колеж към университета в Минас Жераис и един от най-изявените бразилски демографи, се усмихна. Разбира се, че знаеше общия брой на внуците - 26. През по-голямата част от кариерата си е правил диаграми, изследвания и научни трудове върху забележителния бразилски демографски феномен, повторен в миниатюрен мащаб и в собствената му фамилия, която в рамките на две поколения свила главоломно раждаемостта до 2,36 деца на семейство, устремена право към средностатистическия брой в национален мащаб - 1,9.

Това ново ниво на раждаемостта в Бразилия е под нивото на възпроизводство на населението. В най-голямата страна в Латинска Америка - с население 191 млн. души, където властва римокатолическата църква, абортите са незаконни (с редки изключения) и никога не е била провеждана официална правителствена политика за контрол на раждаемостта - размерът на семействата е намалял толкова рязко и толкова трайно през последните пет десетилетия, че наклонът на графиката на възпроизводството прилича на детска пързалка.

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Ноември 2011
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах