сп. National Geographic - Февруари 2019
National Geographic KIDS - Февруари 2019

Красиви умове

1.10.2011 г.

На настроения. Импулсивни. Побъркващи. Защо младежите се държат така? От гледна точка на еволюцията техните най-дразнещи черти може да са ключът към успеха им като възрастни.

 

Неотдавна, в една чудесна майска сутрин, най-големият ми син - тогава на 17 - се обади да ми каже, че е прекарал няколко часа в щатския арест. Понеже явно бил шофирал „малко бързичко". Всъщност се оказа, че продуктът на моите гени и нежни грижи е летял по магистралата със 182 км/ч.

„Ти на това „малко бързичко" ли му казваш?" - попитах.

Той се съгласи. Всъщност звучеше тъжно и разкаяно. Не възрази, когато му казах, че ще трябва да си плати глобите, а вероятно и хонорара на адвоката. Не тръгна да спори, когато му изтъкнах, че ако при тази скорост се случи нещо - куче на пътя, спукана гума, дори ако кихне - край с него. Всъщност се държа почти вбесяващо разумно. Възрази ми само за едно. Не му харесало, че едно от повдигнатите му обвинения било за безразсъдно шофиране.

„Това просто не е вярно - каза той спокойно. - „Безразсъдно" звучи, сякаш не съм внимавал. А аз внимавах. Нарочно направих това на пуста, суха отсечка на магистралата, посред бял ден, при добра видимост и без трафик. Имам  предвид, че не просто съм настъпил газта до дупка. Аз шофирах. Искам да само знаеш, ако ще те успокои поне малко - наистина бях съсредоточен."

Всъщност наистина ме успокои малко. Което пък ме разтревожи, понеже не разбрах защо. Сега обаче знам.

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Октомври 2011
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах