сп. National Geographic - Февруари 2019
National Geographic KIDS - Февруари 2019

Феите на златния прашец

1.5.2011 г.

Те опрашват растенията и съществуват в над 200 000 форми и размери. Тук присъства нещо естествено, проявява се под формата на приглушено бръмчене...

Стройни редици от домати са подредени като войници в парник в Уилкокс, Аризона. Зелени стъбълца се подават от бали с кокосови влакна и се протягат към небето зад стъклените панели над тях. Работници с лабораторни престилки върху високи електрически колички педантично подрязват растенията. Eurofresh Farms добива около 60 млн. кг домати годишно от тези безупречни растения, които се отглеждат на площ от 125 хектара в сгради, оборудвани с километри тръби, пренасящи вода, и мрежа от стоманена тел отгоре за опора на пълзящите филизи. Зреещите плодове миришат леко изкуствено - притежават сладост, но не са се докосвали до почва.
Но тук присъства и нещо естествено. Проявява се под формата на приглушено бръмчене, което се настанява дълбоко в ушните канали - идва от хиляди земни пчели, които се трудят здраво.
За да се възпроизвеждат, повечето цъфтящи растения зависят от посредник, който да пренася полена от мъжките към женските им части. Някои от тях се нуждаят от допълнително стимулиране, за да се разделят със златния си прашец. 

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Май 2011
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах