сп. National Geographic - Февруари 2019
National Geographic KIDS - Февруари 2019

Чудо над Манхатън

1.5.2011 г.

Разходката по High Line е различна от всяко друго преживяване в Ню Йорк. Носиш се на около 8 м над земята, едновременно свързан с уличния живот и далеч от него.

Редовно възприемаме парковете в големите градове като един вид убежища - зелени острови сред морето от бетон и стомана. Когато приближаваш надземната железница (т.нар. High Line - „Високата линия") в квартал Челси в западния край на долен Манхатън, виждаш първо това, от което градските паркове се опитват да избягат - груба, масивна, черна стоманена структура, поддържаща надземна железопътна линия, по която някога пътували товарни вагони направо към фабриките и складовете. Поне отдалеч изглежда по-скоро като занемарена руина, отколкото като градски оазис.
Всъщност доскоро High Line беше именно градска развалина, при това в лошо състояние. Много от местните хора, а също и Рудолф Джулиани, кмет на Ню Йорк през голяма част от 90-те години, нямаха търпение да я съборят. Кметската администрация съзнаваше, че Челси добива изискания вид на квартал с галерии, ресторанти и луксозни апартаменти, и възприемаше оцелялата част от надземната железница, виеща се в продължение на над два километра между улица „Гансеворт" и 34-а улица (участъкът на юг бил разрушен години по-рано), като грозен израстък. Бяха убедени, че тази останка от някогашния град трябва да бъде премахната, за да може кварталът да реализира пълния си потенциал.
Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Май 2011
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах