сп. National Geographic - Юли 2019
National Geographic KIDS - Юли 2019

Дръзко. Предизвикателно. Свободно.

1.5.2011 г.

Младо поколение суперкатерачи гони нови висоти в Йосемити.
"Тръгнах нагоре, доверих се на оная ужасна стъпка и се измъкнах от собствения си капан"

Една ясна съботна сутрин през септември млад мъж се е долепил до лицето на Халф Доум - 650-метрова отвесна гранитна стена в сърцето на долината Йосемити. Виси само на върховете на пръстите си на тънко като монета ръбче, еспадрилите му намират опора в едва забележими издатини, в ушите му гърми Еминем. Алекс Хонълд се опитва да направи нещо, което до момента никой не е опитвал - да изкачи без въже маршрута Regular Northwest Face по Халф Доум. Намира се на по-малко от 30 м от върха, когато се случва нещо потенциално катастрофално - загубва минимална част от своята увереност.
Хонълд е на стената вече 2 часа и 45 минути, безпогрешно изпълнявайки едно след друго прецизни атлетични движения, без да се поколебае дори за миг. В свободното соло катерене, което означава да се катериш само с еспадрили и торбичка с магнезиев карбонат - без въже и седалка, когато единствено собствените ти способности и увереност те държат на скалата, - съмнението е нещо опасно. Ако пръстите на Хонълд не издържат - или ако просто повярва, че няма да издържат, - ще полети надолу към смъртта си. Сега, когато психическата умора и гладката като стъкло плоча пред него са разрушили магията, той е напълно парализиран.
„Кракът ми няма да се задържи на това - мисли си Хонълд, взирайки се в излъсканата скална издатина. - Господи, свършено е с мен."
Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Май 2011
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах