сп. National Geographic - Ноември 2018
National Geographic KIDS - Ноември 2018

Непобедимите снежни жаби

1.4.2011 г.

Студенокръвните жаби флиртуват горещо, щом краткото лято навести Френските Алпи.

Измъквайки се от частично заледено езеро на височина около 2000 м в Алпите, планинските жаби (Rana temporaria) се отправят да намерят партньор и да започнат размножаването. Тези жаби са се адаптирали към голямо разнообразие от условия, разширявайки ареала си върху по-голямата част от Европа (виж картата). Тук, в масива Бофор във френския регион Савой, водата може да не се разтопи чак до юни, оставяйки съвсем кратък прозорец от топло време за женските да снесат яйцата си и поповите лъжички да се превърнат в подрастващи жаби. Живеещите в студен климат жаби растат по-бавно от роднините си в умерен климат, но пък живеят по-дълго (12 години в сравнение с 5 при тези в равнините) и затова порастват по-големи. Освен това са активни през по-топлите дневни часове, за разлика от роднините си на други места.
Жабите се чифтосват в позиция, наречена amplexus - брачна прегръдка, като по-дребният мъжки обгръща женската откъм гърба и двамата могат да останат така два или повече дни. Докато тя снася яйца, той изхвърля семенна течност, за да ги оплоди. Въпреки че снасянето на яйца става напролет, жабешките двойки в планинските езера могат да започнат хибернацията си в брачна прегръдка, която може да продължи месеци и да им осигури предимство при размножаването, като чифтосването започне максимално бързо след затоплянето. Яйцата на жабите, живеещи на голяма височина, могат да бъдат с 30% по-едри от тези на равнинните женски, давайки предимство на поповите лъжички. Яйцата и поповите лъжички на планинските жаби са развили устойчивост към генетични увреждания от ултравиолетовата радиация - част от спектъра на слънчевата светлина, по-интензивна в разредения височинен въздух. -Мел Уайт
Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Април 2011
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах