сп. National Geographic - Юли 2019
National Geographic KIDS - Юли 2019

Перла в две корони

1.4.2011 г.

Изгубеният рай на Русия принадлежи на Украйна, а това вече е проблем

В Севастопол миналото никога не е минало.

Вее се на пилоните и украсява официалната трибуна по време на патриотичните празници. Намерило е убежище във военните паметници и присъства по табелите - площад „Ленин", улица „Героите на Сталинград", кино „Москва". Дори къкри в тенджерата с борша.
Например вариантът, в който Галина Онишченко сервира това традиционно източноевропейско блюдо. „Това е руски борш - казва тя и оставя порцелановия супник със „зелен" (т.е. летен) борш - изпъстрена с копър мозайка от цвекло, моркови и картофи. - Няма сланина с чесън като в украинския борш."
Седемдесетгодишната Галина току-що се е качила пеш до жилището си на петия етаж, след като е манифестирала по ул. „Ленин" и е развявала знамето на Военноморските сили на Русия в подкрепа на любимия си Черноморски флот. „Севастопол е руски град - казва тя - и ние никога няма да се примирим с факта, че е под властта на Украйна."
Въпреки че Галина едва ли ще се съгласи, руският кулинарен историк В. В. Похльобкин твърди, че боршът произхожда от Украйна. И макар Галина да протестира, кримският град Севастопол също е в Украйна.
Топъл, живописен и тучен, Крим е перлата в короната на Руската империя - място за отдих на династията Романови и запазена територия на маститите членове на Политбюро. Официално наричан Автономна република Крим, той има свои парламент и столица - Симферопол, но изпълнява заповедите на Киев.
Физически и политически Крим е украински, но като манталитет и емоционалност се идентифицира с Русия и - както написа един журналист - предоставя „на украинците уникалната възможност да се почувстват чужденци в собствената си страна". Крим е свидетелство за упорството на паметта.

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Април 2011
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах