сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Българска снимка с международна награда

1.2.2011 г.

Участничка от Варна отличена с награда от Международния фотографски конкурс за деца на National Geographic 2010

За втора поредна година в Международния фотоконкурс за деца на National Geographic е отличено българско момиче. Магдалена Велкова от Варна получи специална награда за своята творба „Когато порасна..." в категорията „Хора" - снимка, класирала се на първо място в националния кръг на конкурса. Варненката заслужи своето световно признание след като "победи" снимките на десетки участници от дванадесет държави, сред които Великобритания, Унгария и САЩ.

Фотографиите, спечелили първо място на всички национални конкурси бяха  изпратени в централата на Националното географско дружество във Вашингтон, окръг Колумбия, САЩ, за да се състезават наравно със снимките победители на останалите национални конкурси. Журито, съставено от професионални фотожурналисти и представители на списание National Geographic определи победителите.

Тазгодишният носител на международната награда е дванадесетгодишната Деспина Текели от Гърция. Тя получава шанса да посети централата на National Geographic във Вашингтон, а нейната снимка ще бъде публикувана във всички издания на National Geographic Kids по света.

Любопитно съвпадение е, че двете български представителки, получили  признание за творбите си в Международния фотографски конкурс на National Geographic Kids през миналата и тази година имат еднакви имена. В предното издание на конкурса Магдалена Николова също бе наградена за своята креативност, проявила се в снимката „Дългата ми шия".

Всички отличени снимки, включително и тази на Магдалена, могат да бъдат разгледани в kids.nationalgeographic.com и тук

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах