сп. National Geographic - Ноември 2018
National Geographic KIDS - Ноември 2018

Кралски пингвини

1.12.2010 г.

Всяка година по време на размножителния период хиляди кралски пингвини се струпват на о-в Посесион.

Първо чувате шума - безумната врява на кралски пингвини, които крещят, борят се и се ухажват, напомняща силната глъчка в училищен двор. После и миризмата ви удря в носа - задушаваща смрад на риба и амоняк от птичите екскременти. Тази атака срещу слуха и обонянието обаче само загатва за гледката, която ви очаква. Когато се изкачил на вулканичен хребет на о-в Посесион (влажно и ветровито петънце суша в архипелага Крозе на около 2250 км северно от Антарктида) пред фотографа Стефано Унтертинер се разкрила долина, покрита открай докрай с десетки хиляди кралски пингвини, всичките изправени, сякаш са се събрали на огромен митинг. Поводът бил настъпването на лятото в южното полукълбо - брачния сезон, когато пингвините - толкова бързи и пъргави във водата - тромаво се измъкват на брега, за да си сменят перата, да намерят партньор и ако имат късмет, да създадат ново поколение. Както подобава на името им, кралските пингвини се открояват в царството на морските птици с внушителната си фигура. С близо метър височина и 13 кг средно тегло, те са вторият по големина вид пингвини след императорските. „Кралят" се отличава и с ярките си оранжеви участъци по главата, клюна, шията и горната част на гърдите.

На о-в Посесион кралските пингвини са създали шест гнездови колонии, най-голямата от които обхваща 36 хектара скалиста земя, наречена от френските изследователи Жардéн жапонé - „Японската градина". В контраст с това име, предполагащо спокойствие, колонията кипи от драматични сблъсъци, в които птиците отбраняват присвоеното си късче земя с диаметър около 1 м. Кралските пингвини не строят гнезда. На ограничения извоюван участък мъжкият и женската се редуват да мътят едно единствено яйце, което крепят върху краката си и покриват с висяща кожна гънка. По същия начин отглеждат и новоизлюпеното малко, докато се опери достатъчно, за да може да издържа на студа.

През този тримесечен период възрастните пингвини нападат и кълват всеки, който се доближи. Най-често това са буревестници и морелетници - хищни птици с вкус към яйца и пингвинчета. Изследователите са изчислили, че в ролята си на родител кралският пингвин всеки ден отделя 4 часа за грижи за малкото и нанася 2000 удара с клюн, за да отблъсква натрапниците.

„Въпреки цялото това стълпотворение нямах усещането за хаос - казва Унтертинер, който останал на острова от декември до април. - Пингвините изглеждаха много организирани, едва ли не във военен строй, и всеки бранеше територията си."

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Декември 2010
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах