сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Подводен рай

1.9.2007 г.

В Източна Индонезия се работи активно по защитата на кораловите рифове, където биолозите откриха най-голямото разнообразие на видове корали в света.

Едно откритие, направено от учени при изследване на водите край островите Раджа Ампат преди 6 години, вдигна международна тревога за опазването им. Известно бе, че рифовете на архипелага са не само богати, но и че притежават най-голямото разнообразие на видове корали в света, предвид размера на района. Дори и краткият първоначален оглед потвърди наличието на над 450 вида рифоизграждащи корали, 9 от тях новооткрити. За сравнение целият Карибски басейн съдържа по-малко от 70 вида. И тъй като много от рифовете по света са разрушени или катастрофално намаляват, мерките за опазване на новото съкровище бяха предприети веднага.

Макс Амер - един от първите аквалангисти, добил представа за това подводно изобилие, не бил учен, а любител на приключенията. Той дошъл на слабо населените о-ви Раджа Ампат от Холандия през 1990 г., търсейки изоставени джипове и потънали кораби от Втората световна война. Амер останал тук заради коралите и изградил два екокурорта на малкия о-в Кри. През 1998 г. взел със себе си прочутия австралийски ихтиолог Джери Алън при няколко гмуркания. „Всяко гмуркане беше истинско изследване - казва Джери. - Нещо просветна в мозъка ми и си помислих: „Това е то!"

Джери лобирал пред „Консървейшън Интернашънъл" (КИ) за провеждането на морско проучване. И отдалечеността на района, и политическите вълнения в Индонезия затрудняваха системното изучаване на тези води, но през 2001 г. Джери беше сред учените, събрани от КИ да извършат бърза екологична оценка на Раджа Ампат. Интуицията му не го подвела. При изследването на рибите в Раджа Ампат били преброени удивителните 970 вида. Джери поставил рекорд, преброявайки лично 283 вида за едно гмуркане. Последвалите проучвания, координирани от КИ и „Нейчър Кънсърванси", прибавили още видове към установените дотук риби, корали и други морски същества и потвърдили, че тази биологична граница е Ел Дорадото на кораловите рифове.

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Септември 2007
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах