сп. National Geographic - Юли 2019
National Geographic KIDS - Юли 2019

Пътят на еволюцията

1.7.2010 г.

Областта Среден Ауаш в етиопската пустиня Афар е родното място на човечеството.

Областта Среден Ауаш в Етиопия е най-трайно обитаваното място на Земята. В продължение на почти 6 млн. години тук са живели, умирали и са били погребвани представители на нашето родословие. Сега ерозията оголва костите им. Стъпка по стъпка те документират как един примитивен примат с малък мозък е еволюирал до господар на планетата. Тук най-добре можем да разберем как сме станали хора.

Има много начини да умреш в етиопската пустиня Афар. Разбира се, можеш да се разболееш. Освен това може да те разкъса див звяр, да те ухапе отровна змия, да паднеш от скала или да загинеш в престрелка между някой афарски клан и племето иса от другата страна на река Ауаш на изток.

Навсякъде в Африка животът е несигурен. Но отличителното тук е, че понякога се случва останките на мъртвите да се съхранят за дълго време. Афарският басейн се намира точно върху разширяващ се разлом в земната кора. В хода на хилядолетията вулканите, земетресенията и бавното натрупване на седименти са обединили силите си, за да погребат костите и после - много по-късно - да ги изхвърлят на повърхността под формата на вкаменелости. „Тук от милиони години умират хора - казва Тим Уайт, палеоантрополог от Калифорнийския университет в Бъркли. - Понякога имаме късмета да намерим останките им."

Миналия октомври изследователският проект „Среден Ауаш", който Уайт ръководи заедно със своите етиопски колеги Берхане Азфа и Гидай УолдеГабриел, оповести най-големия си късмет: откриването, 15 години по-рано, на скелета на член на нашето семейство, умрял преди 4,4 млн. години в местността Арамис, на около 30 км северно от днешното езеро Ярди. Възрастният женски индивид е представител на вида Ardipithecus ramidus - Арди за по-кратко - и е с повече от милион години по-стар от прочутия скелет Люси. Освен това носи много повече информация за една от заветните цели на еволюционните дирения: природата на общия прародител на хората и шимпанзетата.

Но колкото и да е сензационен, Ar. ramidus представлява само един момент в нашето еволюционно пътуване от неясно каква маймуна до вид, който държи в ръцете си съдбините на планетата. На Земята няма по-добро място от Среден Ауаш, където да видим как се е извършило това преобразяване. Освен Арамис тук има пластове от 14 други времеви периода, които са предоставили останки от хоминиди - членове на нашето собствено родословие (наричани също хоминини): от форми, които са по-примитивни дори от Ar. ramidus, до ранни превъплъщения на Homo sapiens.

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Юли 2010
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах