сп. National Geographic - Април 2019
National Geographic KIDS - Април 2019

По пътя на ламите

1.7.2007 г.

В днешния глобален свят все още има райони като Занскар в Кашмир, почти недокоснати от цивилизацията. Там хората живеят сякаш в XIX век.

Ладакх – някогашно хималайско княжество, днес част от най-североизточния индийски щат Джаму и Кашмир, е сгушен между могъщите вериги на Каракорум на север и Кашмирските Хималаи на юг. Прилича на пустиня с лунния пейзаж на голите си, безводни релефи. През зимата е скован от убийствен сух студ. Тогава високите проходи, през които минават шосетата към главния ладакхски град Ле, са затрупани от дебел сняг и единственият достъп през този сезон е със самолет. Големият познавач на този край, художникът Николай Рьорих, казвал, че тук някъде е митичната страна на махатмите Шамбала – съкровищницата на най-древната човешка мъдрост.

Със спътника ми нямаме толкова амбициозна цел. Не Шамбала, а Чадар е нашето предизвикателство. Така се нарича единственият път, който свързва Ладакх със съседното бивше княжество Занскар. Минава по замръзналата река Занскар, приток на Инд. Думата е с персийски корен и значи покривало. Чадар се използва от местните жители още от Средновековието. Макар изпълнена с много рискове, това е единствената връзка между двата района през зимата. А за Занскар – това е и единственият пътят към останалия свят.

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Юли 2007
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах