сп. National Geographic - Ноември 2018
National Geographic KIDS - Ноември 2018

Ню Орлийнс след Катрина

1.8.2007 г.

Покачването на морското ниво, засилващите се бури и слягането на земята са неизбежни предпоставки за поредно бедствие от ранга на Катрина. И въпреки това някои жители по-скоро биха поели този риск, отколкото да напуснат града.

Ураганът Катрина - най-скъпоструващото природно бедствие в историята на САЩ, беше и предупредителен изстрел. Веднага след трагедията много хора изразиха дръзката си решимост да възстановят града. Но сред инженерите и специалистите тази решимост отстъпва място на нарастващата убеденост за неизбежността и на друго подобно бедствие, което може да бъде предотвратено само с дружни и неспирни усилия на национално ниво. „Безгрижният град", разположен в една от най-ниските области в САЩ, на места вече е на 5 м под морското равнище и продължава да потъва с до 2,5 см годишно. Бентовете и дигите, разположени нагоре по течението на р. Мисисипи, за да обуздаят водите й, лишават делтата в долното й течение от седименти и хранителни вещества. В резултат от това влажните зони, които по-рано служеха като буфер между града и разбуненото море, се оказват потопени под вълните. От 30-те години на ХХ в. до сега Луизиана е изгубила 4921 кв.км крайбрежни земи; ураганите Катрина и Рита потопиха общо 562 кв.км суша, с което още повече намалиха разстоянието между града и откритото море. И най-злокобната новина: глобалното затопляне повишава нивото на Залива по-бързо от всякога след края на последния ледников период. През следващия век морското равнище може да се вдигне с повече от метър. Но още преди да се стигне дотам, ураганите, заредени с все повече енергия от затоплящото се море, могат да станат по-силни и по-чести.

В същото време защитните съоръжения на града са разрушени. Въпреки похарчените досега 1 млрд. долара Инженерният корпус на армията на САЩ преценява, че до 2010 г. няма да успее да укрепи достатъчно системата от диги, така че да издържи на още една буря, каквато се случва веднъж на сто години (сравнима с бурята от трета степен Катрина).

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Август 2007
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах