сп. National Geographic - Юли 2019
National Geographic KIDS - Юли 2019

Крокодилски свят

1.11.2009 г.

Тези влечуги някога са властвали на Земята. Защо са изгубили първото място?

През лятото на 2008 г. един американски крокодил напуснал залива Бискейн край Флорида и по един канал с редици яхти от двете страни доплувал до Университета на Маями. Установил се на територията на студентското градче, като от време на време прекъсвал слънчевите си бани на брега на езерото Осиола, за да хапне някоя костенурка. Макар и да не бил първият крокодил, който се появявал там, този се прочул най-много. Нарекли го Дона - на името на университетския ректор и бивш министър г-жа Дона Шалала - нищо че животното се оказало мъжко. От време на време Дона лягал да се припича на тревата само на няколко метра от университетската кръчма, което налагало преместването на няколко маси, но не създавал други проблеми.

Рано сутринта на 1 октомври някой убил Дона - деяние, което възмутило студентите и преподавателите и било в нарушение на щатските и федералните закони: американският крокодил е със статут на застрашен вид както в щата, така и на федерално ниво. Месец по-късно полицията арестувала мъж и тинейджър по подозрение, че са искали да вземат черепа на крокодила като трофей.

Случаят с Дона спокойно може да се тълкува като метафора за бедственото положение на 23-те вида крокодилови (crocodilians) в света - група свързани помежду си влечуги, включваща крокодили, алигатори, каймани и гавиали. След като в продължение на милиони години са устоявали на климатичните промени, на тектоничните размествания и други екологични превратности, оцеляването им днес е изправено пред ново предизвикателство: ние, хората.

През 70-те години на XX в. популацията от крокодили във Флорида намаляла до може би под 400 индивида. Нарастващото население на щата ги изтикало от повечето закътани соленоводни заливи, където големите влечуги живеели някога. Много животни били избити от бракониери заради кожите им, други били препарирани за музейните витрини или уловени и показвани като живи експонати. През следващите години мерките за опазване довели до възстановяване на популацията във Флорида, която сега наброява около 2000 индивида. „Да се грижиш за крокодилите не е голяма философия - казва Стив Клет, мениджър на националния резерват за диви животни „Езерото на крокодилите" във Флорида. - Ако защитаваш местообитанията им и ги пазиш от посегателства, резултатите не закъсняват. Сега големият проблем е ограниченият ареал: къде да отидат, след като заемат всички налични местообитания?"

В случая с Дона - в градски район, където не им е мястото. Само че животното едва ли е имало по-добра алтернатива.

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Ноември 2009
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах