сп. National Geographic - Февруари 2019
National Geographic KIDS - Февруари 2019

Разбитата Сомалия

1.9.2009 г.

Възможно ли е най-нестабилната държава в света да започне да се съвзема?

Могадишу е епицентърът на изпадналата в несъстоятелност държава Сомалия - място, където властват пирати и терористи. На север обаче отцепилата се област Сомалиленд е стабилна и мирна. Как се е стигнало до това?

Всеки следобед Мохамед отива на фара.
На пръв поглед мястото няма вид на убежище. Построеният преди близо век италиански фар е изоставен от години. Витото стълбище е наполовина срутено. Пустите стаи миришат на морска гнилоч и урина. Сред отломките седят по турски млади мъже, които дъвчат листа от кат - растение, съдържащо стимулиращи вещества - и играят на зарове с часове. Неколцина пушат хашиш, свити в ъгъла. Приличат на призраци в град, от който живите са избягали. Но в кулата на фара е тихо и безопасно - доколкото това е възможно на което и да е място в Могадишу.

Мохамед, на 18, идва тук заради гледката. От най-горния етаж той може да види развалините на своя квартал в някога бляскавия район Хамаруейн. Там са и останките на бившото американско посолство, луксозният хотел „Ал Уруба" и районът Шангани, по-рано гъмжащ от търговци на злато и парфюмерийни магазини. Всичко вече е унищожено. Насред главната улица стои самотна коза, заобиколена от вековно стари къщи, които бавно се рушат и понякога погребват живи настанилите се в тях бездомници. Точно под фара Мохамед може да види и тънката сърповидна пясъчна ивица, където понякога играе футбол с други момчета, и голите деца във водата, които се люлеят на вълните, държащи се за парчета стиропор. Ако поиска, може да обхване с поглед това противоречиво всекидневие на радост и разруха. Младежът обаче предпочита да се взира по-надалеч, към безметежната шир на Индийския океан. „През цялото време гледам към морето - казва той, - защото знам, че то ме храни."

Мохамед е рибар. Всяка сутрин в 5 излиза на риболов с мрежите и малката си лодка. Улова откарва на пазара с ръчна количка. В сутрините, когато вятърът не е прекалено опасен, успява да си докара два, дори три долара - което означава, че той, родителите му и двете по-малки деца в семейството ще имат достатъчно храна за деня. Бащата на Мохамед е инвалид, откакто преди години бил ранен от минометен снаряд, и младежът от 14-годишен сам изхранва семейството си. Не може да си позволи месечната такса от 10 долара, за да ходи на училище. Така или иначе тук не е останал никой от бившите му съученици. Повечето са се включили в радикалната ислямистка групировка „Ал Шабаб", която в последната глава от злочестата история на Сомалия води свирепа борба за власт с Преходното федерално правителство на страната (ПФП) - неустойчив съюз, подкрепян от ООН. За младите мъже като Мохамед „Ал Шабаб" е изкусителен изход от мизерията. Само че много от някогашните му другари вече са мъртви.

Мохамед е израснал в съсипана страна. Малко след раждането му последният президент на Сомалия, самовлюбен диктатор на име Мохамед Сиад Баре, бил свален от власт и в страната се възцарила анархия, която продължава вече десетилетия. Младежите от неговото поколение нямат и най-бегла представа как изглежда една стабилна република.

Северното крайбрежие на Сомалия гледа точно към мястото, където Аденският залив се свързва с Индийския океан. Районът е база за пирати, които богатеят от морския трафик между Европа и Изтока. Когато посетих страната миналата година, сомалийските пирати нападаха десетки кораби, минаващи край брега. Открих обаче, че вътрешността на Сомалия е още по-опасна - колкото и да е трудно да си го представите. Сблъсъците между бунтовниците и правителствените сили са зачестили още повече след януари 2009 г. - датата на изтеглянето на етиопските войски, които нахлуха в Сомалия в края на 2006 г., за да сложат край на просъществувалото за кратко ислямистко управление и да подкрепят ПФП. Хаосът привлича в Сомалия нов приток на чуждестранни бойци и страната се е превърнала в рай за терористите, които смятат себе си за участници в световен джихад. През последните две години Фондът за мир поставя Сомалия на първо място в своя списък на провалените държави.

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Септември 2009
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах