сп. National Geographic - Февруари 2019
National Geographic KIDS - Февруари 2019

Карта: Гърция и Турция

1.5.2009 г.

Пътешествайте до популярни туристически обекти и се потопете в културното наследство на двете страни.

 Пътешествайте до популярни туристически забележителности и се потопете в археологическото и културно наследство на двете страни.

Туристически списък с полезна информация и история за най-интересните атракции и природни забележителности в Гърция и Западна Турция.

Гърция 

Северна Гърция

Атон

Най-източният от трите полуострова, вдаващи се в морето от Халкидика, представлява държава в държавата - Автономната монашеска държава Света гора. Достъпът до Света гора е ограничен - допускат се единствено мъже (ограничен брой), а единственият начин да се стигне до нея е по море от Урануполис (145 км от Солун) или Иерисос (на 118 км от Солун). Посетителите трябва да разполагат със специална виза (гр. диамонитирион), която включва и позволение за преспиване в точно определен манастир. На Атон има двайсет манастира, строени от IX в. насетне, сред които Великата лавра (най-големият), Ватопед, българският Зограф, сръбският Хилендар, грузинският Ивирон, руският „Св. Пантелеймон" и др. Към тях са прикрепени още 12 скита и отшелнически убежища. Недуховни лица могат да живеят единствено в Кариес, административната столица на Св. гора.

Вергина

Днешното село Вергина, на около 60 км от Верия, се намира на мястото на древния град Еге, първата столица на антична Македония. Основната забележителност е комплексът „Голямата могила" (Мегали тумба), който се намира в рамките на селото. Разкопки през 70-те години разкриват няколко гробници в богати дарове, едната от които вероятно принадлежи на Филип II (359-336 г. пр.Хр.), бащата на Александър Велики. В пространството между гробниците е изграден музей, в който са изложени съкровищата, и върху който могилата е насипана до първоначалната си форма.

Работно време:понеделник: 12,00-19,30 ч; вторник-неделя: 8,00-19,30 ч (летен сезон); 8,30-15,00 ч (зимен сезон).

Турция

Европейска Турция

Одрин

Одрин, първата европейска столица на османската империя в Европа, се намира на 30 км от Свиленград. Богатото историческо наследство на града включва редица важни паметници на османската архитектура, сред които най-забележителна е джамията Селимие на архитекта Синан. На север от града се намира големият комплекс на Баязид II от края на XV в., който включва джамия, медресе, имарет, болница и др. Болницата, в която някога душевноболни са били лекувани с музика и други модерни за времето си техники, е превърната в медицински музей. Няколко стари моста, строени между XIII и XIX в., свързват двата бряга на Тунджа. Двете български църкви „Св. Георги" и „Св. св. Константин и Елена", наскоро реставрирани, датират от втората половина на XIX в.

Истанбул

Разглеждането на Истанбул и неговите забележителности може да отнеме седмици. Сред най-популярните в централната част на града са: „Св. София", построена през VI в. при император Юстиниан; цистерната „Йеребатан" от същото време; Синята джамия (джамията „Султан Ахмед") от началото на XVII в.; дворецът „Топкапъ" с харема. На отсрещния бряг на Златния рог се издига кулата „Галата", от която се открива прекрасна панорамна гледка към града. На азиатския бряг на Босфора на север от центъра се намира дворецът „Долмабахче", построен по европейска мода в средата на XIX в. и останал в българската история като „Високата порта". Сред забележителностите се нарежда и българската църква „Св. Стефан", известна като „Желязната църква".

Работно време:
„Св. София": вторник-неделя, 9,00-19,30 ч (летен сезон); 9,00-17,00 ч (зимен сезон)
Цистерната „Йеребатан": 9,00-18,30 ч (летен сезон); 9,00-17,30 ч (зимен сезон)
Синята джамия: затворена в часовете за молитва
Дворец „Топкапъ": 9,00-19,00 ч (летен сезон); 9,00-17,00 ч (зимен сезон)
Дворец „Долмабахче": вторник-сряда, петък-неделя: 9,00-16,00 ч

Принцови острови

Принцовите острови, любимо място за почивка на истанбулчани, се намират край азиатските брегове на Мраморно море, на между 20 и 30 км южно от Истанбул. Фериботите, които стигат до тях за около 50 минути, тръгват от района на гара „Сиркеджи" на брега на Златния рог. От общо девет острова само четири са обитаеми: Къналъ, Бургаз, Хейбели и Бююк. Хейбелиада е известен с Военноморската академия, разходките през хубавите борови гори и манастира „Св. Троица" на върха на един хълм, където по-рано се обучавали православни свещеници. Бююкада е най-големият остров, с основна забележителност манастирът „Св. Георги", откъдето се открива прекрасна гледка към околните острови и Истанбул.

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Май 2009
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах