сп. National Geographic - Януари 2020
National Geographic KIDS - Декември 2019

Да спасим океана!

Знаем, че обичаш езерата, реките, моретата и океана и искаш за защитиш животните, които зависят от него. Преди да започнеш да четеш, направи забавния тест на стр. 10–11, за да провериш на кое от спасените животни, за които се разказва в този брой, приличаш най-много. А те са:

Патица

Човек с голямо сърце спасява ранена птица от пластмасов пръстен. Сладководните потоци, езерата и реките – където живеят животни като белолицевите патици свирачки – често са места, откъдето тръгва пластмасата, за да стигне до океана. Всяка година около 4 милиона тона пластмаса се вливат с реките в океаните.

 Делфин

Водолази се притичат на помощ на делфин, за да го спасят от рибарска корда. Делфините афала живеят в почти всички океани на света, а пластмасата е проникнала до всички нива във всеки океан.

Морска костенурка

Спасители оказват помощ на морска костенурка, която е погълнала балон. Морските костенурки често объркват плаващите боклуци с храна. Само че пластмасата не просто вреди на морските костенурки – тя вреди на техния естествен дом.

Китова акула

Смели плувци се притичат на помощ на китова акула, оплела се в пластмаса. Китовите акули не са единствените животни в тропическите води, на които пластмасата вреди. Коралите – организмите, които създават кораловите рифове – също могат да се разболеят, когато в тях попаднат късчета пластмаса.

Тюлен

Рибари изтеглят обикновен тюлен, оплел се в пластмасови мрежи. Тези тюлени живеят в крайбрежните води на северното полукълбо. Може би ще си помислите, че в полярните области няма пластмаса, тъй като там не живеят хора. Но океанските течения докарват боклуци и тук, откъдето те вече няма къде да отидат.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах