сп. National Geographic - Ноември 2019
National Geographic KIDS - Ноември 2019

Плъзва супер болест - скоро може да се окаже нелечима

15.10.2019 г.

Учените се тревожат, че гонореята може да стане трудно лечима с антибиотици.

Това означава не само, че болестите предавани по полов път ще са по-трудни за лечение, но и че един ден няма да може да ги контролираме – поне не с известните към момента лекарства.

Европейският център за превенция и контрол на болестите (ECDC) обяви, че случаите на „разпространяващи се, устойчиви на антибиотици болести“ като гонорея са се увеличили през последните месеци. Около 19 процента от гонореята в Китай са нелечими със стандартните антибиотици.

Гонореята, една от най-често предаваните по полов път болести след хламидиите, се прихваща при небезопасен секс. При около 10 процента от заразените мъже и при около 50% от заразените жени болестта протича без симптоми. Невъзможността да се лекува болестта може да доведе до сериозни коремни възпаления при жените и до безплодие и при двата пола.

Тези случаи на „супер-гонорея“, говорят за много по-голяма заплаха за човечеството: устойчивостта на антибиотици. Изчислено е, че устойчивите на антибиотици болести ще струват около 10 милиона души годишно до 2050 г.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах