сп. National Geographic - Февруари 2020
National Geographic KIDS - Февруари 2020

Самолетните пътници „произвеждат“ 6 милиона тона боклуци годишно

24.8.2019 г.

При всеки един полет се отделя невероятно количество боклук. Според проучване от 2014 г. средностатистическият пътник „произвежда“ средно 1,43 килограма боклук на полет. С все по-натовареното въздушно движение се повишава и количеството на отделяните отпадъци.

Международната въздушна транспортна асоциация (IATA)изчислява, че през 2018 г. са били отделени около 6,1 милиона тона отпадъци. Предишната година те са били 5,7 милиона тона.

Боклукът, отделян по време на полет, се изхвърля по-трудно и разделното му събиране също е по-трудно, но в много страни има строги правила и се следи той да отива в пещи за изгаряне.

Въздушните линии от цял свят търсят свое решение как да намалят количеството отпадъци. Австралийските авиолинии Qantas, осъществиха първия си полет „нулеви отпадъци“ през май тази година. Целият боклук, генериран по време на полет от Сидни до Аделаида, можел да се рециклира, да се използва отново или да се превърне в компост. Около 1000 пластмасови предмета са били заменени с по-щадящи околната среда алтернативи: съдовете за храна били от захарна тръстика, а приборите за хранене от зърнено нишесте.

Холандските авиолинии KLM също обвяха, че искат да заменят пластмасовите прибори с биоразградими.

Air France също възнамеряват да спрат употребата на 210 милиона пластмасови предмети до края на 2019 г. Френските авиолинии тестват алтернатива на пластмасата за първи път по време на полет от Париж до Детройт. Air France възнамеряват да заменят 100 милиона пластмасови чаши с хартиени до края на тази година и вместо пластмасови прибори да използва такива от биомаса и дърво.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах