сп. National Geographic - Февруари 2020
National Geographic KIDS - Февруари 2020

Учени съветват колко често трябва да се къпем

22.8.2019 г.

Няма установена норма за това, но навсякъде по света хората си вземат душ поне веднъж дневно.

В Бразилия температурата е често около 38 градуса и тук хората се къпят средно по 11 пъти в седмицата. Но наистина ли е нужно толкова често да го правим?

Американската академия по дерматология (AAD) съветва родителите колко често да къпят децата си в зависимост от това колко са мръсни. Ако не са се изцапали много, децата между шест и единайсет трябва да се къпят веднъж седмично. На тази възраст имунната система все още се развива и е нужна малко „нечистота“, за да се укрепи.

Универсална препоръка за деца над 12 години няма, но както предполага AAD, всеки се опитва да отмие миризмите от себе си и да се къпе веднъж дневно.

Сапунът отмива мърсотията и омазняването от кожата. Той се приготвя от мазнини и алкални съставки, които се разтварят във вода (като сол или сода). Тази комбинация освобождава мазнините от кожата и водата ги отмива. Шампоанът има подобен ефект върху косата и затова специалисти препоръчват измиване на всеки два-три дни.

Когато кожата губи естествените си мазнини и я изтъркваме, дългият, горещ душ я изсушава допълнително. Това се случва особено през зимата, когато въздухът е по-сух. Дейвд Лефел, директор на дерматологичния отдел в Yale School of Medicine обяснява, че и след като излезем от душа и се подсушим, от кожата ни се изпарява още влага. Това се случва особено когато сме си взели горещ душ, защото топлата вода се изпарява по-бързо.

Лефел има три съвета за здрава кожа:

  • Не се мийте с прекалено гореща вода
  • Не се къпете дълго
  • Сложете си крем за тяло след като излезете от банята, защото той запазва влагата

Много хора накрая си пускат студен душ. Лефел казва, че можете да си го спестите, тъй като това няма дълготраен ефект върху кожата.

Никой не може да каже колко често трябва да се къпем. Дерматологът доктор Хадли Кинг казва, че „не трябва да се къпем по-дълго от осем минути и то по не повече от един път на ден“. На някои може и да не им хареса, но кратките душове се отразяват по-добре на кожата.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах