сп. National Geographic - Януари 2020
National Geographic KIDS - Декември 2019

Населението на света остарява

24.7.2019 г.

До 2100 г. един на всеки четирима души ще бъде на 65 години или по-стар, докато един на 20 ще бъде под пет години.

от Kelsey Nowakowski, National Geographic

Почти през цялата човешка история населението на Земята е било предимно младо. Но сега настъпва основна промяна: има повече хора над 65 години отколкото са тези под пет години.

По-голямата продължителност на живота е невероятно постижение за човечеството, но повечето на брой възрастни хора създават и редица социалноикономически проблеми. Световното население ще продължи да остарява и двете групи ще растат в обратни посоки.

Развиващите се страни ще остареят преди да забогатеят. Много държави в Латинска Америка и Азия остаряват все по-бързо и имат малко време и ресурси да подготвят пенсионната си система и тази на здравеопазването за промяната.

Какви са последиците от застаряващото население на света? Издръжката на възрастните хора е по-скъпа от тази на младите. Възникват тревожни въпроси как да се подсигури дългосрочна грижа, как да се структурира пенсионната система и да се поддържа работната сила. В развити региони като Европа, където десет процента от населението над 50 е бездетно, грижата за възрастните е основна тревога.

Тенденцията с все по-застаряващо население е най-разпространена в Япония, Европа, Северна Америка и други развити страни. Американското население е по-скоро младо в сравнение с други развити страни, отчасти заради раждаемостта сред имигрантите.

„Няма страна, която да е успяла да обърне тенденцията на спад в раждаемостта въпреки призивите на правителствата хората да създават потомство, както се случва в Европа и Япония“, казват експертите. „Тенденцията на спад в раждаемостта е трайна.“

Раждаемостта е близо до или под нивото на подмяна във всички части на света освен в Африка.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах