сп. National Geographic - Януари 2020
National Geographic KIDS - Декември 2019

Лондон: първият „град-национален парк“

23.7.2019 г.

Лондон е първият град, който ще поеме по нов път, за да убеди останалите градове и техните жители да са по-зелени, по-здрави и по-близко до природата.

от Stephen Leahy, National Geographic

В понеделник Лондон беше официално признат за първия в света град-национален парк. Наред с кмета на Лондон няколко организации и личности подписаха Хартата „Лондон – град-национален парк“, демонстрирайки своята подкрепа градът да стане по-зелен по-здрав и по-близко до природата.

Нюкасъл също ще стартира кампания да стане следващият във Великобритания град-национален парк. Кампанията на Глазгоу в Шотландия вече е в ход.

Оказва се, че Лондон, град с девет милиона жители – с 14 000 души на квадратна миля – гъмжи и от животински видове. Тук живеят близо 15 000 представители на животинския свят сред които осем вида прилепи, най-голямата популация на бръмбари-рогачи в Англия и стотици видове птици. В Лондон има почти толкова дървета колкото и хора и близо половината от градските територии са или зелени и сини пространства, което ще рече реки, канали или водоеми.

Лондончани правя града си по-зелен като запълват балконите и дворовете си с растения, като отглеждат зеленчуци и плодове в градините и обществените порстранства и като покриват бетона и тухлите с бръшлян.

Зелените пространства в градовете носят множество ползи: от намаляването на замърсяването на въздуха и водите до поглъщането на въглерода и охлаждането на все по-топлите населени места. Скорошно датско проучане установява, че детство, прекарано сред зелени пространства, включително и градски такива, намалява риска от развитие на редица психиатрични заболявания на по-късен етап.

Японски проучвания доказват, че прекарването на няколко часа сред природата – така нареченето „къпане в гора“ – подобрява функционирането на организма. Други проучвания са установили намаляване на стреса, смъртността и подобрено когнитивно развитие при децата.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах