сп. National Geographic - Януари 2020
National Geographic KIDS - Декември 2019

Учени откриха загадъчна аномалия на обратната страна на Луната

14.7.2019 г.

Под повърхността на обратната страна на Луната се крие голяма загадка. Никой все още не знае какво представлява тя, но формулировката, за която учените са се съгласили до момента, е „голямо нарастване на маса“.

Неравномерността се простира върху територия с размери пет пъти по-големи от тези на Хавай и се намира на десетки километри под  ударния кратер Южен полюс-Ейткън, който има диаметър 2 500 километра (от Земята не можем да видим тази част).

Учените предполагат, че загадъчната маса може да е фрагментарно ядро на голям, метален астероид.  Според друга теория тя се състои от океан от магма, който бавно застива.

Гравитацията на все още неизвестната маса е толкова голяма, че тя притегля долната част на кратера с над 0,8 километра.

Счита се, че 500 млн. години след раждането на Луната на Южния полюс-Ейткън се е случил сериозен сблъсък. Има предположения, че това е един от най-големите и най-стари запазени кратери на планетно тяло в Слънчевата система. Сблъсъкът е бил толкова силен, че е бил усетен по цялата лунна кора и е изкарал част от лунната мантия на повърхността.

Наскоро Китай успешно приземи сондата „Чанъе-4“ в кратер Вон Карман с ширина 178 километра, за да изследва част от Южен полюс-Ейткън.

Ученият Питър Джеймс и колегите му открили аномалията като комбинирали данни от две лунни мисии на NASA. Ако масата представлява метално астероидно ядро то вероятно тя не е само на едно място. Компютърни симулации сочат, че ядрото се разнася при удар. Учените смятат, че фрагментацията е вкарала метала на около 300 километра под кората.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах