сп. National Geographic - Октомври 2019
National Geographic KIDS - Октомври 2019

Изследване твърди: Леко пълните хора живеят дълго

26.6.2019 г.

Дали теглото ми е нормално, наднормено или пък по-ниско от нормалното? Ако искате бързо да си отговорите на този въпрос лекари и специалисти по храненето предлагат да изчислите индекса на телесната си маса (BMI). Според нови изследвания обаче това не винаги е точно.

Особено задълбочено е проучване по въпроса публикувано в журнала JAMA. Според него хората с наднормено тегло не са изложени на по-голям риск от смърт, отколкото хората с нормални показания на BMI. По време на проучването, оглавено от биохимикът Бьорге Нордестгаард, били разгледани показателите на над 100 000 датчани в Копенхаген.

Хората с леко наднормено тегло са най-здрави

Учени установили, че хора с нормално тегло, с тегло по-ниско от нормалното или прекомерно пълните живеят по-кратко от леко пълните хора. Предположението, че хората с нормално тегло живеят най-дълго не било доказано.

Резултатите от проучването показват, че терминът  „с наднормено тегло“ може би не е съвсем точен за тези хора. Вероятно или имаме грешен критерий за „нормално тегло“ или връзката между тегло и здраве не е толкова лесно обяснима, колкото се смяташе досега. В миналото са правени и проучвания доказващи, че няколко килограма отгоре не са толкова вредни.

Използването на BMI като ориентир за здраве е погрешно

Изследването на Нордестгаард е подкрепено от друго проучване, според което 34 милиона американци с наднормено тегло и 19,9 милиона американци, които страдат от прекомерна пълнота се оказават здрави. Това може да се дължи и на факта, че болестите или проблеми като високо кръвно налягане, които по принцип се свързват с по-високо тегло, днес се лекуват по-ефективно, отколкото в миналото.

Учените обаче предупреждават, че не бива да се отказваме от спорта и здравословното хранене. Нездравословният начин на живот не е път към пълноценно и дълго съществуване.

С провеждането на повече подобни проучвания е възможно хората да спрат да се ръководят от мерките и индекса за телесна маса, но иначе да продължат да се грижат за своето здраве.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах