сп. National Geographic - Юли 2019
National Geographic KIDS - Юли 2019

Учени могат да възвърнат спомените ви с един сравнително прост метод

25.6.2019 г.

Да можем „да се разхождаме“ из забравените си спомени звучи като научна фантастика. Но не съвсем.

University of California psychologists (UCLA) за първи път доказва, че способността да си спомняме неща може да бъде значително подобрена с помощта на електрически импулси.

За целта на проучването, публикувано в журнала Journal of Cognitive Neuroscience, специалистите изследвали левият префронтален кортекс. Тази част е особено важна за мисленето, но също и за интегрирането на информация от други части на мозъка.

„Смятаме, че левият префронтален кортекс е особено важен за достъпа до знание, което някога сме притежавали“, обяснява Джес Рисман, ръководител на проекта и професор по психология в UCLA.

„Наши предишни проучвания показват, че левият префронтален кортекс участва активно в процеса на запомняне“, обяснява Рисман. „Сега, фактът, че хората по-добре управляват спомените като влияят на тази част от мозъка посредством електрическа стимулация е ясно доказателство, че въпросната техника може да допринесе за възстановяването на спомените.“

Всеки, който иска подобно устройство да подобри паметта му за следващия изпит, може просто да си го закупи, но експертите предупреждават. „Проектът е все още в начална фаза. Ако искате да го направите у дома, може да стимулирате мозъка си по опасен начин, с твърде много ток или за твърде дълго време.“

Учените напомнят, че тази техника може да укрепи или да възстанови единствено знание, което вече е придобито.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах