сп. National Geographic - Октомври 2019
National Geographic KIDS - Октомври 2019

Съветските космонавти са имали оръжие на борда. Защо?

24.6.2019 г.

Съветските космонавти имали голяма нужда от него. Не за да стрелят по американските капиталисти докато обикалят в орбита около Земята, а за да се пазят от мечки…

Преди дните на Програмата за повторно използване на ракети (Reusable Space Shuttle programme) имало изисквания за наличието на спасителна капсула на борда. За тази цел Съветският съюз разработил капсулите „Союз“.

Те били подобни на тези, използвани от САЩ по време на програмата „Аполо“. При американските мисии капсулите падали в морето и Американският морски флот помагал за прибирането им. Капсулата на руснаците падала обикновено на сушата, в Централна Азия. И тук възниквал проблемът. Русия е голяма страна. Съветският съюз бил още по-голям. Имало много места на които подобна капсула може да се загуби – както и станало в крайна сметка.

Тристволният пистолет ТР-82 не бил проектиран за използване на борда на кораба нито в космическия вакуум. Той бил включен в комплекта за оцеляване на Земята. През 1965 г. космонавтите били длъжни да намерят начин да се спасят…

Алексей Леонов – първият човек, който направил разходка в космоса – се приземил с капсулата си в горите на покритите със сняг Уралски планини – на 965 километра от предвидената крайна точка. За щастие имал 9мм пистолет да се защитава от животните в леса.

Леонов и партньорът му по капсула, Павел Беляев, прекарали две нощи на открито в Урал сред студа и заплахата от хищници. На спасителния екип били нужни два дни, за да ги извадят от дълбокия сняг и гъстата гора. У Леонов останал страхът от кафявите мечки.

Близо 20 години след спасителната операция, през 1981 г., той станал втори командир на космическата обучителна програма. Тогава използвал влиянието си да разработи пушка с триъгълни патрони и да я включи в задължителните предмети на космическите капсули „Союз“.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах