сп. National Geographic - Юли 2019
National Geographic KIDS - Юли 2019

„Търсене из тайнствена Индия“

15.4.2019 г.

Невинаги е възможно да прочетеш страниците на душата по буквите на тялото.

Пол Брънтън (1898-1981). Английски журналист и писател, който се числи към най-добрите познавачи на източните религии и учения. Пътува дълго време из Египет, Китай. Япония и преди всичко из Индия, където бива посветен от светци и гуру във философските учения. Определяща за животът му се оказва срещата с  Шpи Paмaнa Maxapши, eдин oт нaй-вeлиĸитe индийcĸи гурута и cвeтци oт Hoвoтo вpeмe. Heгoвата ĸнига „Търсене из тайнствена Индия“ cъбyждa в зaпaдния cвят интepec ĸъм изтoчнитe мъдpи yчeния, йога и медитация, като излага философията им на леснодостъпен език. През 1956 година тoй ce oттeгля в Швeйцapия. Peшитeлнo oтxвъpля желанието на мнoгoбpoйнитe cи пpивъpжeници дa гo нaпpaвят гypy. 

*****

Книгата „Търсене из тайнствена Индия“не е наръчник по йога за духовно извисени личности. Не е и пътепис, предназначен за запалени авантюристи. Тя е много, много повече. Защото в нея авторът ни разкрива как да търсим учители и как да ги открием. 

Първото й издание излиза от печат през далечната 1934 г., когато западният свят не знае почти нищо за учението йога и за индийските духовни традиции. Още тогава книгата на Пол Брънтън разкрива част от тайните на Индия пред хората, които имат очи да видят невидимото.

Авторът се отправя на едно зрелищно пътешествие – както през физическото, така и в духовното пространство. Напуска комфортния си дом и сигурната си работа в Англия, за да се потопи в противоречивата, шумна, мръсна, религиозна, изумителна атмосфера на Индийския субконтинент. И всичко това, за да потърси истинските духовни личности, правилните учители, без да жертва рационализма си в името на сляпата вяра. По пътя си среща впечатляващи факири, мними месии, себеотдадени йоги и най-обикновени фокусници. Накрая съдбата го отвежда при мъдреца отшелник Рамана Махариши, който се превръща в негов водач в най-важното пътуване. Пътуването до центъра на… душата. 

*****

„Озаглавих тази книга „Търсене из тайнствена Индия“, защото тя разказва за една Индия, която е била скрита за любопитните очи в продължение на хилядолетия, която до такава степен е ограничила външния достъп до себе си, че днес разполагаме единствено с нейните изчезващи останки. Начинът, по който йогите са съхранявали познанията си в сферата на езотеричното, може да ни се струва егоистичен от гледна точка на демократичните времена, в които живеем. Той обаче е причина за постепенното изчезване на това знание от историята. В Индия живеят хиляди англичани, а стотици я посещават всяка година. Въпреки това малцина от тях знаят нещо за онова, което някой ден може да се окаже много по-ценно от перлите и скъпоценностите, които пренасят с корабите си.“

*****

 

„Човек тръгва да търси смисъла на живота по най-претенциозни места, когато отговорът на загадката се крие в чуруликащата птичка, кацнала на клона на някое дърво, или в детето, хванало се за любящата ръка на майка си. Животът, благодарение на който сме тук, е по-велик и от най-възвишената ни мисъл! Нека му се доверим, защото той ни поднася единствено най-доброто за нас.“

Пол Брънтън

*****

Откъс от книгата „Търсене из тайнствена Индия“, издателство „Вакон“

В този човек имаше нещо, което приковаваше вниманието ми като магнит. Не можех да отместя погледа си от него. Първоначалната ми озадаченост и цялото ми недоумение от това, че останах напълно незабелязан, бавно се изпариха, докато едно странно обаяние започна все по-силно да ме приковава. Чак на втория час обаче започнах да усещам, че в ума ми се настанява някаква промяна, на която не можех да устоя. Въпросите, които толкова внимателно си бях подготвил във влака, започнаха да отпадат един по един. Сега ми се струваше, че вече няма никакво значение дали ще ги задам и дали ще разреша проблемите, които досега ме вълнуваха. Знаех единствено, че близо до мен се стича една непоклатима река от спокойствие, че цялото ми същество е просмукано от усещане за мир, а мозъкът ми, който обикновено бе разкъсван от мисли, започва да се укротява.

Колко нищожни изглеждаха тези въпроси, които така настойчиво си задавах! Колко незначителни изглеждаха загубените години! Съвсем ясно осъзнах, че умът сам си създаваше проблеми и след това се измъчваше в опити да ги реши. Това беше съвсем непозната идея за съзнанието на човек, който досега винаги бе отдавал толкова огромно значение на разума.

 

Повече информация за книгата ще намерите тук:

http://www.vakon.bg/tarsene-iz-tainstvena-india

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах