сп. National Geographic - Юли 2019
National Geographic KIDS - Юли 2019

Скандал за небостъргач и в Ню Йорк – наклонил се

14.4.2019 г.

Ню Йорк Сити е известен с главозамайващото разнообразие от небостъргачи. Скоро градът ще добави в колекцията си крива сграда. С една подробност: тя не е проектирана като такава.

Сградата на „Сийпорт“ 1 има 58 етажа и e първият небостъргач с апартаменти в долната част на Манхатън. /Другите небостъргачи там са офиси/. Още преди да бъде завършена обаче новата сграда причинява проблеми, тъй като се е наклонила с близо 20 сантиметра.

На 22 март швейцарската строителна компания Pizzarotti завежда дело срещу американската строителна компания Fortis Property Group. Поради специалното състояние на почвата геотехнически експерти препоръчали тя да се укрепи преди да се положи първия камък. Pizzarotti обвинява предприемача, че не се е съобрзил с препоръките поради финансови причини.

 Според Fortis става въпрос за незначително разместване, което може да се компенсира с „лек редизайн на фасадата, който вече е направен.“

Сграда с подобна непропорционалност не е първата по рода си. От откриването си през 2009 г. „Кулата на хилядолетието“ в Сан Франциско е наклонена с близо 36 сантиметра на север. В Сан Франциско смятат, че за самото строителство от земята е била извлечена твърде много вода, което променило структурата на почвата и е станало причина сградата да потъне.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах