сп. National Geographic - Декември 2019
National Geographic KIDS - Декември 2019

Холандски град смята да забрани цигарите в името на децата

21.3.2019 г.

Управата на холандския град Гронинген е решила да го превърне в место без цигари.

Ван де Грааф е специалист по зависимостите и съ-инициатор на проекта. Подобно на много лекари и експерти той би искал пушенето да не е толкова масово. Ван де Грааф смята, че пушенето е социално преносимо болестно пристрастяване. Децата често виждат пущеши хора край себе си, което увеличава вероятността самите те да станат пушачи. Идеята е в Гронинген децата възможно най-рядко да виждат хора, консумиращи цигари.

Вече на много места, като входове и стени на сгради, могат да се видят знаци гласящи Dit terrein is rookvrij (ТУк не се пуши) или Wij zijn rookvrij (Ние не пушим) съобщава списание Der Spiegel.

Градът служи като модел за други общности в Холандия. Правителството наскоро взе решение, че от 2021 г. нататък тютюневите продукти трябва да изчезнат от показните места по рафтовете. До 2023 г. данъкът, с който се облагат тютюневите продукти, също ще бъде вдигнат. Пакет от 20 цигари вероятно ще струва 10 евро.

Във Франция, Великобритания, Ирландия, Норвегия и Швейцария на много места цигарите вече се предлагат в единни опаковки - т.е. надписите са със стандартен шрифт за всички марки, без брандове и фирмени знаци, съобщава Business insider.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах