сп. National Geographic - Юни 2019
National Geographic KIDS - Юни 2019

Защо шафранът е най-скъпата подправка на света

16.3.2019 г.

Италианското ризото или испанската паеля могат да бъдат чудесно допълнени с щипка шафран. Хората познават подправката, защото има много различен вкус, ярък цвят и висока цена.

Качественият шафран може да струва около 3000 долара само за два килограма. Репутацията на шафрана като най-скъпата подправка в света се дължи на процеса на растеж. Само малка част от цветята на шафрана – трите близалца и част от шийката (стъблото, свързващо близалцата с останалата част от растението) – всъщност се използва за подправката, съобщават от foodpanda.

Необходими са около 75 000 цветя от шафран, за да се получи само един килограм подправка. Близалцата са деликатни, така че прибирането и изсушаването им е скъпа, ръчна работа.

Храната, подправена с шафран, е сред 10-те най-скъпи храни, които ще намерите в менютата на ресторанта. Растението е също толкова деликатно, колкото самите близалца. Расте само при много специфични условия, цъфти само за една седмица в годината. Расте най-добре на слънце и добре дренирана, богата почва в район, който е сух през лятото. Индийските, иранските и испанските шафрани са най-популярните видове, макар че американците най-често купуват испанската разновидност.

Хората са склонни да плащат толкова много за шафрана, благодарение на отчетените ползи за здравето и трудното описание на вкуса. Изследванията показват, че шафранът може да подобри настроението, да намали ефекта на ПМС, да помогне за отслабване и др. В миналото древните гърци, китайци и индийци използвали подправката за всичко – от парфюми до медицински отвари. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах