сп. National Geographic - Март 2019
National Geographic KIDS - Март 2019

Учените откриха един от най-старите уреди за татуировки в света

13.3.2019 г.

Ако отидете в студио за татуировки, ще видите, че татуистът притежава различни машини за татуси. Повечето се задвижват от електрически мотор. Пигментираната игла пробожда кожата между 2000 до 3000 пъти в секунда.

 


Но преди хиляди години, без електричество, татуистът е трябвало да използва различни ръчни инструменти, посочва Business insider.

Учените откриха един от най-старите уреди за татуировки. Ново проучване показва, че четирите гребена от кости, намерени на остров Тонгатапу в кралство Тонга, са на възраст над 2700 години.

Според авторите на изследването гребените – използвани за инжектиране на мастилото в кожата – са издялкани от костите на морски птици и хора.

Най-старите татуировки в света са открити върху древни египетски мумии под формата на миниатюрни мотиви върху бицепса. А 5300-годишната мумия на Ледения човек Отци, намерена в Италианските Алпи, е с татуировки на гръдния кош.

Но до момента не са открити инструменти, свързани с тези татуси.

Изследователите отбелязват, че човешките кости, с които са правени татуировките, са били на роднини на човека, който се е татуирал – начин за свързване на паметта и идентичността в произведенията на изкуството. Древните полинезийци използвали гребените, като ги потапяли в контейнер с пигмент и след това удряли дръжката с лек чук, за да забият върховете на гребена в кожата – подобно на днешните машини за татуси.

Откритието подсказва, че тази техника за татуировки е възникнала преди хилядолетия в Тонга, разпространила се е в Тихия океан и все още се практикува почти непроменена, изтъква Business insider.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах