сп. National Geographic - Юни 2019
National Geographic KIDS - Юни 2019

Проучване: плешивите мъже изглеждат по-успешни, по-умни и по-мъжествени

23.2.2019 г.

Какво общо имат Джеф Безос, Брус Уилис или Майкъл Джордан? Те са много успешни и плешиви. Съвпадение? Вероятно не.

Според изследване на University of Pennsylvania плешивите мъжe често се възприемат от околните като по-доминиращи и успешни.

Американският учен Алберт Манс (самият той плешив) тествал в три различни експеримента как хората реагират на мъже с обръснати глави. В изследването се включили 59 участници, а ученият им показвал снимки на плешиви мъже.

Всяка от снимките е показана на участващите в експеримента два пъти. Веднъж на нея има мъж с коса и веднъж без. Анкетираните определят, че мъжете без коса са по-доминиращи и по-силни.

Интересни подробности: Тази преценка важи за напълно плешивите. В проучването полуплешивите мъже се считат за по-малко привлекателни и за нерешителни.

Предприемачът Сет Годин е плешив повече от 20 години. Той се опитва да обясни пред Wall Street Journal защо подобен тип мъже изглеждат доминиращи: „Плешивите мъже са това, което са, вместо да се преструват, че са нещо друго“.

Но плешивите мъже не само се възприемат за по-силни, а и за по-интелигентни. Проучване на психолога Роналд Хенс от University of Saarland с 20 000 души по света, предполага, че мъжете с голи глави са смятани за по-възрастни, но също така са класифицирани като мъдри и интелигентни.

Също така дълго време учените предполагали, че те са и по-потентни, тъй като загубата на косата е свързана с тестостерона.

Но сметката не е толкова проста: не тестостеронът, а хормонът DHT е отговорен за това дали имате или нямате коса. DHT е потомък на тестостерона, но той работи главно върху корена на косата и има малко общо с мъжката сексуалност в зряла възраст.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах