сп. National Geographic - Февруари 2020
National Geographic KIDS - Февруари 2020

Учени посочват навиците на изключително скучните хора

21.2.2019 г.

Разберете какво в живота ви е досадно и не допускайте да се превърнете в скучен човек

Скучните хора имат небалансирани разговори

На скучните хора им липсва баланс между говорене и слушане, а са прекалено крайни в едното или другото. „Асиметрия на разговора“ - това е, когато някой просто слуша и не говори, или пък говори и не слуша.

Скучните хора не могат да разберат дали другите участват в разговора

Това, което прави някого скучен, е „непрекъснатото бърборене и пренебрегване на сигналите и езика на тялото, които казват (може би недостатъчно силно) – „не ме интересува какво говорите, но кимам на всеки няколко секунди от учтивост.” За да предотвратите подобно нещо, трябва да се научите да четете езика на тялото.

Скучните хора винаги правят едно и също

Един младеж се оплаква от приятелите си, които всеки уикенд ходят на бар и са разочаровани, че той не отива с тях, а предпочита да посети музей, да чете книга или да се катери по планините. „За мен скучен е този, който води заседнал начин на живот без разнообразие“, пояснява младежът.

Скучните хора нямат какво да кажат

„Глупакът“ е шумен и няма усещане за социална среда, но, от друга страна, един скучен човек може да бъде прекалено предпазлив в компания. Шумният скучен човек вярва, че е най-интересният, а пък тихият скучен човек смята, че е най-добре нищо да не казва, защото кой би искал изобщо да го чуе? Тези хора отговарят на всеки въпрос уклончиво с „не знам, може би, вероятно“.

Скучните хора нямат собствено мнение

Ако не мислите критично за света около вас, вероятно няма с какво да допринесете за разговора. Хората, които не могат да погледнат отвъд това, което са научили, са скучни. Те имат твърде ограничено виждане по различни теми.

Скучните хора не знаят как да разкажат една добра история

За да предизвикаш интерес и наистина да ангажираш вниманието на другите, трябва да можеш да разкажеш добре една история. И тя трябва да означава нещо за теб. Също така трябва да помолиш другите да разкажат истории. И тези истории също трябва да означават нещо за теб.

Скучните хора не могат да видят нещата от друга гледна точка

Скучните хора обикновено не разбират как може друг да е забавен. Способността да си съпричастен към някого те прави интересен за разговори човек.

Скучните хора нямат с какво ново да допринесат за разговора

Изследванията на мозъка показват, че постоянно търсим нещо ново. Тази нужда ни е помогнала да оцелеем и да еволюираме. Какво означава това за разговорите: ако не можете да кажете на слушателя нещо ново, той няма да бъде впечатлен от вас.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах