сп. National Geographic - Февруари 2020
National Geographic KIDS - Февруари 2020

В Китай - „морални училища“ за подчинение към мъжа

18.2.2019 г.

В повечето части на света равенството между мъжете и жените все още не е постигнато. За разлика от много страни, в които активисти се борят за повече права на жените, изглежда, че в една от най-големите икономически сили в света ситуацията е точно обратната

Както съобщава германският вестник Die Welt, от известно време в Китай процъфтяват така наречените „морални училища“. В тези „училища“ жените посещават курсове, за да се научат на „правилно“ поведение - как безусловно да се подчиняват на мъжете си и да приемат сексуалното насилие.

Британската телевизия BBC публикува тайно заснети снимки как китайки коленичат на пода. В едно от „училищата“ ученичките ги обучават, че винаги трябва да отговарят на желанията на съпруга си с изречението: „Да, няма проблем, веднага“, съобщава BBC.

Предполага се, че „моралните училища“ трябва да противодействат на тенденцията все повече жени в страната да водят по-самостоятелен начин на живот.

Въпреки по-добрите възможности за висше образование и по този начин за работа на жените в сферата на науката и във водещи компании, лидерските позиции в Китай все още са заети предимно от мъже. По отношение на заплатите китайските жени са с по-ниско заплащане от мъжете в същата сфера.

В Китай живеят между 30 и 40 милиона повече мъже от жените, а един от всеки пети китаец няма да си намери съпруга през следващите години. Далеч от мегаполисите цели села са населени почти само от ергени и техните родители.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах