сп. National Geographic - Юни 2019
National Geographic KIDS - Юни 2019

Скъпото уиски се познава по аромата

16.2.2019 г.

Според специалистие лесно да се различи доброто от лошото уиски. Али Рейнолдс от Johnnie Walker, работи в този бизнес от десет години, като кариерата си започва управлявайки барове във Великобритания.

Тъй като винаги си е падал по скоча, Рейнолдс вече знае доста за тази напитка. Той има няколко съвета за по-малко опитните, които искат да изберат правилната бутилка.

Рейнолдс, чието дневно заплащане варира от 25 до 28000 евро, казва, че „колкото по-висока е цената, толкова по-добра е напитката“, и изглежда в случая е прав. „ Ако искате да си купите добро малцово уиски, 50-60 евро е добър старт“, казва той.

Може цената на бутилката да определите без да гледате етикета – само като я помиришете. „При някои уискита мирисът и вкусът се различават“, казва той. „Обърнете внимание на острия, натрапчив аромат на алкохол. Ако го усещате, уискито вероятно не е много старо. Но ако ароматът е дълбок и усещате различни нюанси, вероятно сте направили добър избор. При по-старите уискита се усещат нотки на кожа и дърво.“

След като сте направили избора си, трябва да предпазите уискито от пряка слънчева светлина, за да запази качеството си – особено след като сте инвестирали много пари, казва Рейнолдс. „Ако е бутилирано в зелено или синьо стъкло, може да го съхранявате където и да е, стига да не е твърде горещо, тъй като алкохолът се изпарява бързо“, казва той. Освен това напитката може да загуби оригиналния си цвят, тъй като има свойството да избледнява.

Добър микс от различни видове уиски също е добро начало, ако не сте толкова запознати с уискито. „ Дестилериите, които правят скоч са над 130, така че има много за изучаване“, казва той.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах