сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Старият рибен пазар в Токио става конферентен център

24.1.2019 г.

След 80 години продажба на риба и морски дарове от всички видове, мястото на световноизвестния рибен пазар Цукиджи в Токио ще се превърне в международен конферентен център по планове, предложени от градските власти в сряда.

Властите на Токио искат да превърнат 23-те хектара площ, намиращи се близо до шикозния квартал Гинза, в пространството за международни конференции и изложби, както и за хотели и ресторанти. Като за начало мястото първо ще служи като транспортен възел по време на олимпийските игри в Токио през 2020 г. Очаква се плановете да бъдат финализирани през март след събиране на мнения от местните жители.

Цукиджи - най-големият рибен пазар в света и популярна туристическа атракция в район, пълен с ресторанти и магазини, се премести през октомври в Тойосу, бивш газов завод, намиращ се малко по на изток. Губернаторът на Токио Юрико Коике предложи площадката да се превърне в своеобразен кулинарен тематичен парк, в който се отбелязва разнообразната история на пазара. Но тя отстъпи от идеята, след като бизнес операторите в Тойосу изразиха силна опозиция, сочат местните медии.

Отворен през 1935 г., Цукиджи е най-известен с дневните търгове за риба тон, уловена от всички краища на света, които се използват от всеки, от готвачите със звезди на "Мишлен" до обикновените магазини за храни. Ритуалът на търговете за риба тон продължава на новия пазар Тойосу. В началото на този месец японски суши предприемач плати рекордните 3,1 милиона долара за огромна 278 килограма риба тон на новогодишния търг./БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах