сп. National Geographic - Септември 2019
National Geographic KIDS - Септември 2019

НЕОЧАКВАНА ЗАПЛАХА ЗА САЩ

23.1.2019 г.

По време на най-страшните дни от сушата, която е обхванала западната част на САЩ от началото на 2000-те години, бушуват пожари и изсъхват посеви. Пясъчни бури вилнеят през равнини и долини. А реките пресъхват от север към юг

Но сушата има някои по-малко очевидни ефекта върху климата и околната среда: непълноводните речни потоци драстично ограничават количеството електричество, което може да бъде произведено от хилядите водноелектрически централи, разположени по реките и резервоарите в западната част на САЩ.

Група изследователи са направили въглеродни изчисления, за да установят колко голям е ефектът. Проучването продължило 15 години и те изчислили, че 100 мегатона въглерод допълнително се озовават в атмосферата, тъй като по време на суша комуналните услуги трябва да използват източници на енергия, отделящи въглерод - вместо водноелектрическа енергия. Това е еквивалент на пускането в експлоатация на около 1.4 милиона коли за всяка една от тези години.

За една година малко повече от 20% от произведената електроенергия в западната част на САЩ е от водноелектрическите централи. Но този процент варира в зависимост от приливите и отливите на водата. А когато водата е оскъдна, количеството енергия, произведена от водноелектрическите централи, рязко спада.

Ако енергийните компании не могат да получат енергията, от която се нуждаят от водноелектрическите източници, те трябва да запълнят тази празнина с нещо друго. В подобни ситуации използват природен газ и въглища, за да компенсират нуждите си.

Най-силно засегнати са щатите Калифорния, Вашингтон и Орегон, които разчитат основно на водноелектрическа енергия. В Калифорния допълнителният въглероден диоксид, отделян заради сушата, е допринесъл за повече от 7% от общите въглеродни емисии. В Орегон и Вашингтон допълнителните емисии съставляват около 10% от общата им стойност.

През последното десетилетие западните щати преживяха някои от най-тежките периоди на засушаване, наблюдавани през вековете. Днес някои учени смятат, че в американския югозапад се установява „мегасуша“ - суша, която продължава най-малко 20 години. А прогнозите за бъдещето предсказват, че сухите места вероятно ще станат още по-сухи, подлагайки на изпитание водноелектрическата система.

„Сушите ще се увеличават и това може да означава, че ще се изгаря повече природен газ и въглища“ - твърди Питър Глийк, експерт по водите от Pacific Institute, изследователска организация в Оукланд.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах