сп. National Geographic - Юли 2019
National Geographic KIDS - Юли 2019

В ЦЕЛИЯ СВЯТ – ВСЕ ПОВЕЧЕ БОГАТИ, ВСЕ ПОВЕЧЕ БЕДНИ

21.1.2019 г.

Според Oxfam, през изминалата година разликата между богатите и бедните в световен мащаб се е увеличила заплашително.

Активите на милиардерите са нараствали средно с 2.5 милиарда долара (2.19 милиарда евро) на ден – увеличението е с 12% спрямо предходната година!

Междувременно по-бедната половина от населението на света е обеднявала с 500 милиона долара на ден. Oxfam посочва това в доклада си, който представи преди началото на годишната среща на Световния икономически форум (WEF) в Давос.

Организацията за спешна помощ и развитие предупреждава, че жените и момичетата по света са изложени на риск от социално неравенство. Например, мъжете имат 50% повече активи в световен мащаб от жените. Освен това жените често имат по-малко време да участват в политически активности поради семейни грижи или отглеждане на деца - това увеличава неблагоприятното им положение и утвърждава икономическа система, създадена от мъже за мъже.

В световен мащаб 736 милиона души все още живеят в крайна бедност - с максимум 1.90 долара на ден. Развитието обаче е положително: броят им е намалял наполовина между 1990 г. и 2010 г. и продължава да намалява. Но почти половината от населението на света - около 3.4 милиарда души или 46% - живее с максимум 5.50 долара на ден.

 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах