сп. National Geographic - Юли 2019
National Geographic KIDS - Юли 2019

Учени от Johns Hopkins University установиха: Първобитно амазонско племе остарява по различен начин

21.1.2019 г.

Високото кръвното налягане е един от основните здравословни проблеми на модерното общество. И до днес учените трудно намират причините за високото кръвно в една по-късна възраст.

Много теории се въртят около определени диети и храни, които могат да повлияят на кръвното налягане, но тъй като няма такава група, която да избягва всички хранителни влияния, подобни теории никога не могат да бъдат доказани.

 

Храната на амазонско племе им осигурява стабилно кръвно налягане

Епидемиологът Ноел Т. Мюлер и изследователският му екип са включили примитивни хора от Амазония в своите проучвания. Яномамите живеят във венецуелско-бразилския граничен регион и наброяват 35 000 души от най-голямото коренно население в Амазония.

Изследователите подозират, че напълно различния им начин на хранене - състоящ се от много плодове, богати на фибри храни и до голяма степен липса на мазнини и соли - оказва влияние върху кръвното им налягане. За да докажат теорията си, те измерват кръвното налягане на членове на племето на различни възрасти. Откритието: кръвното им не се променя драстично, независимо на каква възраст са участващите в експеримента.

„Идеята, че високото кръвно е в резултат на остаряване, е широко разпространено убеждение в кардиологията, но нашите открития сочат, че може да бъде резултат от консумацията на западна храна и начина на живот, а не от самото остаряване“ - твърди в прессъобщение Мюлер от Bloomberg School of Public Health Johns Hopkins University в САЩ.

Това твърдение съвпада с констатациите, получени от подобни изследвания на хора от племето йекуана.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах