сп. National Geographic - Юли 2019
National Geographic KIDS - Юли 2019

„Монополи“ всъщност е изнервяща игра

21.1.2019 г.

За повечето хора „Монополи“ в никакъв случай не е забавна настолна игра. По празниците е приятно да извадим играта, но в крайна сметка неизменно се стига до спорове и караници.

Има много ужасяващи истории за изблици на гняв, раздели и дори вадене на ножове поради нечестна игра.

Проблемът е, че сме обсебени от игра, която не ни се отразява добре. Победителят се чувства като крал за няколко часа, докато останалите постепенно се отказват. Но в крайна сметка в играта става въпрос за късмет.

Тя е била създадена по подобие на настолната игра The Landlord's Game и по-скоро целта й е била да покаже проблемите, свързани с парите и отрицателните ефекти от трупането на имоти. Играта е била измислена през 1903 г. от Елизабет Меджик, която искала да представи политическите си виждания.

 В „Монополи“ винаги има ясен победител. Тук не става въпрос за умения, а какви числа ще ви се паднат и на кои полета ще отидете. Победителят започва да се възприема като добър играч и си въобразява, че е взел добри решения, въпреки че в действителност зарчетата решават.

„Монополи“ не е била замислена като забавна игра. Когато бъдат разпродадени всички парцели и играчите обиколят игралното поле няколко пъти остава да се съберат постъпленията. С други думи победителят вече е предопределен и е въпрос на време да смаже конкуренцията.

Можете и да не отваряте играта, а да изберете да играете на нещо друго. Така ще спестите някои караници в семейството.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах