сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Опасно затопляне на океаните

21.1.2019 г.

В зимните месеци ние мечтаем за плажове и топло море, а в същото време световният океан се затопля. Но не за добро.

от Алехандра Борунда, National Geographic

Световният океан сега е най-топъл откакто хората систематично проследяват температурата му, казва се в изследване, публикувано на 16 януари в Advances in Atmospheric Sciences.

Океаните са попили над 90% от топлината на отделените от човека парникови газове. Това забавя затоплянето на атмосферата, но причинява други нежелани пормени в климата на планетата.

Дори незначителното затопляне на световния океан може да има драматични ефекти. По-топлите води са причина за по-силни бури и увеличават щетите, които ураганите и тропическите бури причиняват. Допълнителната топлина уврежда хабитатите на коралите и не се отразява добре на рибите. Друго проучване сочи, че край Антарктида ледът се топи около шест пъти по-бързо отколкото през 1980-те – увеличение, което отчасти се дължи на по-топлите води, които мият бреговете на континента.

 „Океаните са най-добрият термометър на планетата“, казва ученият Зеке Хаусфадър, който миналата седмица публикоува анализ в Science. „Наистина можем да видим глобалното затопляне много отчетливо в данните от океана.“

Сега вече е ясно, че океаните абсорбират около 90 процента от топлината на въглеродните – според последна оценка, публикувана миналата седмица, те са 93 %. Ако цялата топлина, която океанът е абсорбирал от 1955г. насам, бъде добавена към атмосферата, температурата на планетата би скочила с над 15 градуса по Целзий.

„Всяка молекула CO2, която сега спестим на атмосферата ни спасява от повишаването на температурата в бъдеще“, казва океанографът Сюзън Вижфелс. Това наистина ни кара да осъзнаем, че максимално трябва да намалим емисиите.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах