сп. National Geographic - Юли 2019
National Geographic KIDS - Юли 2019

Учените бият тревога: Ще изчезнем ли скоро?

17.1.2019 г.

Птицата Додо, мамути, динозаври, тасманийски вълк – списъкът с изчезнали животински видове може да продължи почти до безкрай. Вероятно 99.9% от животинските видове, обитавали някога Земята, днес са изчезнали. Скоро обаче списъкът може да бъде допълнен с друг вид: хората, които ще изчезнат само след 100 години.

Причината за това няма да е нито вулканично изригване, нито метеорит, а самият човек, както беше написал в доклад, публикуван в научното списание Phys Orgq ученият от Australian National University Франк Фенер.

В следващите десетилетия според Фенер ще настъпят някои драматични промени на Земята, които е малко вероятно да бъдат спрени. Виновникът е нарастващата пропаст между богатите и бедните според британския седмичник The Economist.

Според списание Forbes в Съединените щати броят на възрастните, считани за бедни, вече е 15%, а в развиващите се страни този процент е много по-голям. Много хора нямат нито пари, нито възможност да изхранват себе си и семействата си. Броят на смъртните случаи от глад вече е на драматично ниво и в бъдеще ще продължи да расте, а в същото време се изхвърля твърде много храна и броят на затлъстелите постоянно се увеличава. За съжаление, нито едно от двете не се изключва взаимно.

Изменението на климата ще доведе до драматични промени

Не само гладът и болестите, причинени от затлъстяването, водят до многобройните смъртни случаи, но и изменението на климата. Поради покачващите се температури и по-малкото валежи реките и езерата все повече пресъхват, както се констатира това лято с река Рейн. Все повече хора ще се преместят по крайбрежната ивица, която пък скоро ще е пренаселена.

Повтарящите се периоди на суша означават, че добивите от реколтата ще бъдат по-ниски и следователно наличната храна ще е по-малко от необходимото. Освен това водата скоро може да се превърне в луксозна стока дори в индустриализираните страни. Но не само хората ще страдат от увеличаващите се температури и по-малкото валежи. Както съобщава The Guardian, още през 2050 г. 10% от всички растителни и животински видове ще умрат, включително слоновете и носорозите.

Свръхуловът ще има дългосрочни последици

Както пише Франк Фенер, това не е всичко. Той предполага, че човечеството ще изчезне след около 100 години. Обезлесяването и прогресивната инфраструктура унищожават все повече и повече местообитания на животните и растенията, което води до все по-малко храна за хората. „Недостигът на храни ще бъде причина за много войни в бъдеще“ – твърди Фенер. Наред с други неща, прекомерният риболов е проблем, който няма да се разреши в следващите няколко години, пише Telegraph. До 2050 г. се смята, че няма да има риболов с цел търговия. Храната на три милиарда души зависи от рибата.

Дали и кога тази прогноза ще се сбъдне, не е ясно. Ясно е обаче, че е крайно време да се промени нещо. Дори и да няма оптимално решение за всеки проблем, всеки може да допринесе поне за част от него. Това включва например избягване използването на пластмаса, отказ от месо и риба или съзнателно боравене с потребителските стоки.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах