сп. National Geographic - Юли 2019
National Geographic KIDS - Юли 2019

Не ви върви математиката? Може да сте гений!

16.1.2019 г.

За много ученици звънецът за часа по математика бележи началото на най-неприятната част от деня. Но това, че не ви върви по математика, не означава, че не ви бива в нищо.

Напротив – всичко е наред и дори може да е знак, че във вас дреме неоткрит гений.

Няма такова нещо като вроден талант за математика. Има само обща интелигентност, казват специалисти от Хесенското министерство на културата в Германия. Това означава, че ако сте добри по английски, френски или география имате потенциала да се справите и с математиката.

Всички хора са надарени с усещане за числата, казва Елсбет Стерн, професор в Швейцарския институт по технологии в Цюрих, всеки разпознава по-малкото от по-голямото.

Така че ако някой има проблем само с математиката, най-вероятно за това трябва да се търси вина в образователната система. Според Стерн учителите често слагат учениците в рамки, вместо да им помогнат да вникнат в същността на математиката.

Друго проучване сочи, че интелигентността играе второстепенна роля, когато иде реч за математика. Много по-важно е упражняването. Когато спортистите, творците или учените напредват в дадена област, те дължат това не на някаква дарба, а на дългогодишен труд.

Бизнес консултантът Малкълм Гледуел обяснява това с 10 000 часовото правило. То гласи, че упражнения от 10 000 часа могат да превърнат човек в специалист по каквото и да е. С други думи: 10 000 часа работа ви делят от отличието по математика.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах