сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Студентка разработи батерия, която може да издържи 400 години

15.1.2019 г.

Студенти от Калифорнийския университет, Ървайн, разработиха батерия, която може да издържи 400 години.

Откритието е станало случайно, докато са се опитвали да разработят по-добри нано жици, които се използват при традиционните батерии.

Нано жиците са много добри проводници и имат голяма повърхност върху която може да се събират електрони. В същото време обаче те са изключително крехки и обикновено се развалят след няколко зареждания.

Изследователите, работещи заедно със студентката Мия Ле Тай по нейната докторантура, се опитвали да разберат повече за  нано жици направени от злато и  поставени в електролитен гел,

По време на теста Мия Ле Тай и екипът й открили, че разработената от тях батерия има специална характеристика: издържала на около 200 000 презареждания в рамките на три месеца без това да се отразява на качеството й. Това означава, че при нормална употреба, ако бъде поставена в смартфон или лаптоп, батерията ще може  да се зарежда в продължение на 400 години.

„Беше невероятно“, казва Реджиналд Пенър, който оглавява факултета по химия в същия университет. „Обикновено подобни батерии драстично увреждат качеството си след 5000, 6000 зареждания и стигат най-много до 7000.“

Тъй като златото е много скъпо, в сравнение с други материали, учените търсят негов заместител преди да разработят батериите за пазара. Дали и кога ще можем да ги използваме в телефоните си все още не се знае.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах