сп. National Geographic - Юли 2019
National Geographic KIDS - Юли 2019

Резистентността към антибиотиците нараства

11.1.2019 г.

Резистентността към антибиотиците струва все повече човешки животи. Решението може да бъде „под краката ни“

Тъй като все повече бактерии стават резистентни към антибиотиците, необходимостта от нови ефективни лекарства нараства. В Европейския съюз всяка година умират около 33 000 души поради антибиотична резистентност и тенденцията се увеличава. Това съобщава немският вестник Ärztezeitung.

Решението може да бъде вещество, което ни е познато от керамичната промишленост, а именно глина. Линда Уилямс, професор в Arizona State University, изследва ефекта от глината. В други култури тя отдавна се използва за лечение при рани.

Американският учен е направил малък пробив с откритието си, който е станал по-скоро случайно. Преди шестнадесет години по време на престоя си в Кот д'Ивоар, Африка, Уилямс се свързва с французойката Лине Брунет де Корсо, която страда от агресивно заболяване на кожата, известно, като язвата на Бурули, и успява да я излекува с глина.

Това й дава стимул да проучи по-подробно домашните лекове, които често се използват в по-бедните страни, и по този начин постига удивителни резултати.

Резултатите от проучването на Линда Уилямс са публикувани от US Health Institute. Тя описва различните видове глина от цял свят, които са тествани за техния антибиотичен ефект. Докато сините глини, добивани от езерото Крейтър в Орегон, са особено ефективни за намаляване на бактериите, има и други, които не помагат така. Тъй като не може лесно да се определи какъв е видът, особено важно е при една инфекция да не се използва просто някаква глина или глина от градината.

Сега Уилямс работи върху разработването на синтетични глини – скоро ще може да използва чисти антибиотични глини за лечение.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах