сп. National Geographic - Юли 2019
National Geographic KIDS - Юли 2019

Вредата от оптимизма

11.1.2019 г.

Какво е типично за преуспелите хора? Oптимизъм и голяма доза самоувереност.

До това заключение стига психологът Даниел Канеман, нобелов лауреат и автор на бестселъра Fast thinking, slow thinking, по време на небезисвестния World Business Forum. Няма как човек да успее, ако не вярва твърдо във възможностите си. Канеман нарича това „парадокс“ , тъй като оптимизмът, т.е. вярата, че по-скоро ни очаква добро, отколкото лошо бъдеще и прекомерната самоувереност, предположението, че сме по-добри от останалите, обикновено унищожават кариерата на човек.

Или както казва Канеман: „Не е полезно да си оптимист“, но: „Големият успех е невъзможен без оптимизъм.“

Негативните страни на оптимизма

Канеман цитира няколко проучвания. Например в статия от 2007 г., публикувана в Journal of Behavioral Decision Making, авторите изследвали група изобретатели в Канада. Те установили, че хората, с оптимизъм над средния, харчели със 166 процента повече пари от песимистите. Въз основа на това учените предположили, че „по-високата степен на оптимизъм е движещата сила за изобретателите“, дори и когато положението е много розово.

Финансовото състояние на средностатистическия изобретател би било по-добро, ако има по-обикновена работа със стабилен доход. Но, който иска нещо повече трябва силно да вярва в късмета си. В последната група най-вероятно биха попаднали основателят на Амазон Джеф Безос и шефът на Тесла, Илън Мъск.

Скорошно проучване обаче доказва, че оптимизмът може да доведе до сериозни недостатъци, поне сред предприемачите. Проучването, публикувано в European Economic Review, доказва, че хора, които са по-оптимистично настроени от средното и са по-самоуверени печелят с 30% по-малко  от песимистите.

Канеман нарича оптимизма „мотор на капитализма“. Той казва: „ Ако много хора искат да постигнат своето, дори при извънредни обстоятелства, това не е добре за тях. Повечето ще се провалят. Но за обществото е добре, ако мнозина се пробват и все пак някой успее.“

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах