сп. National Geographic - Юли 2019
National Geographic KIDS - Юли 2019

Най-старият анатомичен театър в света

11.1.2019 г.

В сърцето на средновековния център на Падуа в Северна Италия първият в света постоянен анатомичен театър пази историята на съвременната медицина.

от Сали Люис Лонгория, National Geographic

Някога анатомите са използвали временни театри, за да изучават човешкото тяло, но театърът в Падуа, отворил врати през 1595 г., бележи категорична промяна в медицинското образование.

„Да се построи постоянен театър за анатомия в известен смисъл е било революционно, тъй като това е означавало анатомията да се постави в основата на медицинските науки“, казва Фабио Зампиери – доцент в Университета в Падуа, изучаващ история на медицината.

Около 250 студенти и професори наблюдавали дисекцията на човешки трупове по време на лекции – предимно екзекутирани престъпници или починали в болници пациенти.

Мястото е било пригодено за възможно най-добро наблюдение. Театърът наподобявал обектива на телескоп, казва Зампиери – конично пространство със шест елипсовидни кръга един над друг. Вдъхновена от римските амфитеатри, спираловидната конструкция е направена от различни видове дърво, в това число лиственица, смърч и орех. До централния вход има  латински надпис от XVI век, който гласи: „Тук мъртвите с удоволствие помагат на живите.“

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах