сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Над милион вярващи с надежда за чудо в ежегоден католически фестивал

10.1.2019 г.

Тълпи от вярващи се втурват към историческа статуя на Исус Христос на ежегодния фестивал във филипинската столица, който е една от най-големите прояви на ревностния католицизъм и се състои на 9 януари.

Мнозина в тълпата от мъже и жени, които според полицията са били повече от един милион, вярват, че докосването до Черния Назарянин или присъствието им там може да излекува болните или да им донесе късмет.

Поклонниците се събират преди зазоряване, за да видят статуята в истинския й размер, докато се придвижва върху метална платформа по седемкилометровия маршрут през тесните улички на Манила от екип, придържащ я с дебели въжета. "Оживях след инсулт заради него (Бог). Ще правя това всяка година, докато навърша 100 години", казва 70-годишният Хоакин Бордадо, който присъства на процесията от десетилетия. „Бог ми заповяда да направя това и не се чувствам изтощен‘, добавя той, облечен в робас дължина до глезена и венец от бодлива тел. Около него хората скандират "Вива Назарянина" („Да живее назарянина“), блъскайки се за да го видят или правейки селфи с разпънатата на кръст статуя, облечена в керемидена роба и покрита с трънен венец. - "Ритъм на мира" – Вярващите, боси в знак на покаяние, се катерят един върху друг, за да докоснат плаща на иконата, носеща името на рожденното си място. Смята се, че тя е оцеляла в пожар през XVII век, докато е била на път към Филипините, превърнали се в бастион на католицизма в Азия в 400-годишната история като испанска колония.

Шефът на полицията във Филипините Оскар Албайалде казва, че е разположил над 7 000 служители, за да охраняват събитието, а мобилните телефонни мрежи са били  прекъснати като предпазна мярка срещу дистанционно взривяване на бомби.

Властите не съобщават за някаква конкретна заплаха за шествието, но страната е дом на няколко активни бунтовници, извършвали нападения срещу цивилни. До ранния следобед, сред пика на 20-часовата процесия, Червеният кръст вече се е намесил при близо 220 пациенти за припадъци, замаяност, натъртвания и навяхвания.

Всяка година стотици ранени и няколко смъртни случая не са нещо необичайно. Критиците твърдят, че шествието е смесица от суеверие и ненужен риск за хората, които се събират всяка година.

Според църковните власти практиката е жизнен израз на вяра сред нацията от 105 милиона души, която е преобладаващо християнска. Сред тях има над 80 милиона католици. "Ако сте външен човек, няма да чуете, видите или усетите тази вяра. Ще видите само неконтролирана и хаотична ситуация", каза отец Даничи Хюй, свещеник в дестинацията на шествието, църквата Куапо. "Но вътре има ритъм на мир. Има спокойствие", казва той пред АФП. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах