сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Египет ще има нова столица

10.1.2019 г.

В североизточен Египет, на около 40 километра източно от столицата Кайро, се строи един нов град. Един ден в него ще живеят между пет и половина до шест милиона души.

Новата административна столица (NAC) ще се превърне в новото седалище на египетското правителството.

Решаващо при изграждането на такъв мащабен проект се оказва огромният растеж на столицата Кайро. В момента около десет милиона души живеят на площ от почти 600 квадратни километра. Прогнозите са метрополисът да достигне 20-23 милиона души. И все повече и повече да се разраства.

В момента нито системата за трафик, нито обществения транспорт са в състояние да се справят с огромните тълпи, които ежедневно пътуват из и около Кайро.

Но скептиците предполагат, че жилищата в планирания нов град ще бъдат непосилни за повечето египтяни и че ще има недостиг на работни места. Следователно градът заплашва да се превърне в „призрачен град“.

Проектът NAC за първи път беше представен през 2015 г., а строителството започна година по-късно, през май 2016 г. Оттогава всеки ден около 150 000 работници се трудят по изграждането на града.

Един ден новата египетска столица ще бъде с площ 700 квадратни километра. Вече са готови голям хотелски комплекс с търговски център, театър, кино и малко езеро. Правителственият квартал в новия град също бързо напредва.

Общо 34 министерства с почти 600 000 служители от Кайро ще бъдат преместени в новото седалище на правителство. Освен това ще се преместят служителите от администрацията на парламента и тези от президентския дворец. Завършването на новите сгради е планирано за втората половина на 2019 година.

В процес на изграждане е и огромна джамия с 90-метрово минаре. Изглежда, че не липсват сериозни предизвикателства пред планиращите града. За момента се предлагат малко на брой жилища на приемлива цена и има проблем с водоснабдяването в пустинния град.

Какво прави този проект толкова обещаващ? Повече зелени площи, по-малко трафик, широки вело и пешеходни алеи и по-голяма сигурност. В етап на планиране са множество жилищни райони, болници, училища, университети, хотели и места за отдих.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах